10 calitati importante pentru un lider de nota 10

(Nu există încă evaluări)
calitati importante pentru un lider

Vrei sa conduci echipa catre succes? Descopera 10 calitati importante pentru un lider in prezent.

Exista multe tehnici de leadership in acest moment. Si, desi, se pot gasi multe definitii pentru un lider, sa pornim de la ceea ce spune John C Maxwell:

“Un lider este persoana care stie drumul, parcurge drumul si arata altora drumul”. Oricum am defini un lider, el face diferenta intre esec si succes. Un lider bun are viziune si stie cum sa transforme ideile in povesti reale de succes. Sa descoperim impreuna calitatile unui lider de succes!

10 calitati importante pentru un lider

Onestitate si integritate

Deschidem lista de leadership skills cu o calitate suprema: integritatea. Fara onestitate, autentictate si integritate un lider nu poate construi si conduce o echipa care sa fie deschisa si sincera.

Incredere in sine

Trebuie ca echipa sa iti urmeze directivele. Daca esti nesigur pe in ceea ce priveste deciziile tale si calitatile tale atunci nu vei fi urmat. Ca lider trebuie sa ai incredere in tine si sa fii asertiv.

Un lider ii inspira pe ceilalti

Probabil una dintre cele mai dificile capacitati: aceea de a-i inspira pe ceilalti sa te urmeze. Si asta e posibil doar prin puterea exemplului. Daca esti acolo, cu solutii si stima de sine, cand momentele sunt grele, daca ai o abordare pozitiva si intelegatoare, daca ramai calm sub presiune, esti liderul lor. Daca ii inspiri pe altii sa viseze, sa invete, sa devina, sa faca mai multe, esti lider!

Dedicare, implicare si pasiune

Ce calitati trebuie sa aiba un lider? Fara doar si poate, echipa trebuie sa se uite cu admiratie la tine. Fii implicat si lucreaza din pasiune. Fii alaturi de ei “in transee” si vor aprecia asta. Vei primi respectul angajatilor tai daca le conferi energie si ii determini sa fie productivi, eficienti.

Un lider bun = un bun comunicator

Comunicarea este una dintre acele calitati importante pentru un lider, fara de care nu se poate ajunge in top. A comunica viziunea si strategia echipei tale, pentru a va atinge scopul este un element cheie. Comunicarea empatica, in care stii sa transmiti si sa asculti iti va folosi in cariera.

Capacitatea de a lua decizii si de a gasi solutii

In afara de viziune si incredere in viitor, un lider are si abilitatea de a lua decizii bune la momentele potrivite.

Asumarea raspunderii si a responsabilitatii

Cum trebuie sa fie un lider asa incat sa ii inspire pe angajati? Un lider isi va asuma o parte mai mare din vina si un procent mai mic din succes. Ca lider, asigura-te ca subordonatii tai isi stiu rolurile si isi asuma responsabilitatile. Sustine-i cand gresesc dar fa-o asa incat sa isi asume raspunderea.

Un lider bun poate delega si poate insufla curaj

Nu putem vorbi despre trasaturi importante pentru un lider fara a aminti de capacitatea de a delega cu incredere si relaxare. Si asta vine din faptul ca deja liderul a transmis asumare si curaj angajatilor. Apoi conteaza mult si abilitatea unui lider de urmari felul in care performeaza salariatii, fara a deveni micromanager. Asigura-le angajatilor resursele necesare si sustine-i sa isi atinga obiectivele. Dar da-le sansa sa isi asume responsabilitati.

Creativitate si inovatie

Diferenta dintre un lider si un follower este inovatia, spunea Steve Jobs. Mai ales in ziua traita pe repede-inainte din ziua de azi, gandirea creativa si inovatia constanta sunt ceea ce ajuta echipa sa iasa in evidenta.

Empatie

Ultima pe lista dar nu cea de pe urma, empatia trebuie sa caracterizeze orice lider. Uita de stilul dictatorial si alege compasiunea. Asa vei crea conexiuni autentice si vei oferi mereu solutii umane.

Foto: Riccardo Annandale /Unsplash