Anul sabatic in profesie: proces de regasire personala

Category: Antreprenoriat
(Nu există încă evaluări)
anul sabatic in profesie

Anul sabatic era cunoscut drept o pauza in munca academica, oferindu-le profesorilor un timp departe de responsabilitati. Acum, insa, remarcam mai multe domenii in care isi face aparitia anul sabatic in profesie. De ce? Descopera mai jos!

Tot mai multe business-uri si companii ofera angajatilor lor posibilitatea de a lua o pauza de un an. De altfel, acum vedem anul sabatic in profesie ca beneficiu mutual, atat pentru organizatie, cat si pentru angajat, ca asset al companiei si ca individ. Care sunt, de fapt, beneficiile anului sabatic si in cum exista el si in Romania, te invitam sa descoperi in materialul acesta.

Ce iti aduce anul sabatic in profesie?

Poate ai vazut in multe filme ca profesorii isi iau an sabatic. Poate ai vazut ca in tarile occidentale anul sabatic este vazut ca prilej de redescoperire personala si pentru tinerii adolescenti, care vor sa plece in lume. Si asta pentru ca anul sabatic si dezvoltarea personala sunt in stransa legatura. Asadar, fie ca iti iei o pauza in plinul carierei tale, fie ca ai de gand sa iti iei putin lumea in cap, inainte ca viata sa devina prea serioasa, iata la ce te ajuta sa iti iei un an sabatic:

Importanta anului sabatic este colosala in dezvoltarea ta spirituala

Poti renunta putin la stres si la presiunile sociale sau ale responsabilitatilor de zi cu zi intr-un an sabatic. O astfel de pauza este oportunitatea de a te relaxa si de a te deconecta. In ceea ce priveste beneficiile pentru companie, amintim retentia crescuta a angajatilor si cresterea productivitatii.

Anul sabatic si dezvoltarea profesionala: ce le leaga?

Ce mai aduce anul sabatic in profesie? Este de obicei si prilejul de a te dedica altor domenii de activitate ori de studiu. Studiile arata ca anul sabatic ajuta la atingerea scopurilor profesionale pe termen lung. In functie de timpul pe care esti dispus sa il iei liber, poti invata multe lucruri noi sau poti obtine noi certificari si acreditari profesionale.

Un an sabatic te ajuta sa ajungi mai aproape de scopurile tale personale

Ai vrut mereu sa escaladezi Everestul sau sa devii instructor de scufundari in Bora Bora? Sau poate te-ai gandit sa scrii un roman? Ei bine, un an sabatic te poate ajuta sa nu uiti si de pasiunile tale, fara riscul de a-ti da demisia sau de a-ti pune viitorul in pericol. Satisfactia profesionala vine mult si din fericirea personala. In plus, intr-un an sabatic te vei relaxa altfel si vei dobandi alte perspective de viata.

Anul sabatic este un plus si pentru sanatatea ta

Si pentru ca am stabilit ce aduce bun de ambele parti anul sabatic in profesie, trebuie mentionate si beneficiile unei astfel de pauze si in sanatatea ta. Daca iti iei un an sabatic intr-o etapa stresanta a vietii tale vei avea multe beneficii legate de sanatatea ta. Iti poti echilibra emotiile, gandurile, dieta chiar si iti poti imbunatati stilul de viata.

Vei avea posibilitatea de a incerca lucruri noi!

Pentru dezvoltarea ta ca individ un an sabatic este oportunitatea ideala de a explora noi destinatii. Poate ai vrea sa vezi cum e viata in alt oras. Sau poate vrei un tur culinar al Europei. Ori poate vrei sa mergi pe El Camino. Ori te gandesti sa te imersezi in alte culturi. Vei dobandi, cu siguranta, multe perspective de viata.

Care sunt posibilitatile unui an sabatic in Romania?

Lesislatia muncii spune ca “profesorii si conferentiarii titulari sau directorii de granturi care timp de 6 ani consecutivi au derulat granturi de cercetare si au functionat in aceeasi universitate pot beneficia de an sabatic. Pe perioada anului sabatic, acestia beneficiaza de pana la un salariu de baza, cu aprobarea senatului universitar, si isi pastreaza calitatea de titular, dar sunt scutiti de efectuarea activitatilor din fisa postului.”

In ceea ce priveste lucrul intr-o multinationala, exista si la noi cateva companii care acorda an sabatic. Perioada libera de la munca este de 6 luni pana la un an, locul de munca ramand garantat cand angajatii se intorc din perioada sabatica. De obicei, in acest caz concediul sabatic nu este platit sau daca este remunerat, procentul este de 30-50% din salariul angajatului. Asteptarile angajatorilor sunt ca la finele anului sabatic, beneficiarul acestei pauze sa se intoarca la munca, mai odihnit, mai productiv, cu forte proaspete sau cu problemele familiale ori personale rezolvate.