Ce face un arhitect de jocuri video?

Category: Domeniul IT
(Nu există încă evaluări)

Arhitectura de soft si industria gaming. Doua mari forte in piata de munca actuala si de viitor. Si exista o pozitie care le imbina pe amandoua. Cu multe beneficii financiare si legate de confortul viitorului. Dar ce face un arhitect de jocuri video, mai exact?

Arhitectul de jocuri video este unul dintre acele joburi creative in IT despre care se vorbeste ca se vor dezvolta si mai mult. Este si firesc intrucat munca unui arhitect de gaming imbina multe laturi. Unele creative, altele logice, unele focusate pe detaliu, altele pe vederea de ansamblu. Ce inseamna sa fii arhitect de jocuri video?

 • Inseamna sa scrii cod usor de inteles si de implementat in structuri, pe toata durata proiectului
 • Inseamna sa scrii cod si sa pui cap la cap toate codurile care stau in spatele jocului, asa incat rezultatul sa ruleze rapid si cu performanta crescuta
 • Inseamna sa creezi feature-urile rapid. Ultra-rapid

Tocmai de aceea a fi arhitect de gaming este atat de bine remunerat! Intrucat gestionezi toate structurile si alegerile care creeaza un program. Un program ce are scopul de a eficientiza procesul de gaming, de a oferi cat mai putine buguri (testarea si modificarea se fac, insa sunt scumpe), si nu in ultimul rand, de oferi celor ce se joaca o experienta relaxanta si antrenanta in acelasi timp. Orice arhitect de soft are o meserie dificila. Un arhitect de jocuri video are o misiune si mai grea, poate. Arhitectura de jocuri intervine sa faca task-urile mai usoare. Presupune atentie la detalii, insa nu accentuata, dar nici ignorata si presupune sa ai rezistenta la rutina, caci repetarile aceluiasi task nu vor fi putine. 

Ce face un arhitect de jocuri video: cateva principii ce te vor ajuta

Ce presupune jobul de arhitect de jocuri video? Sa examinam impreuna cateva feluri in care se poate crea soft si mai ales de gaming usor si eficient:

 • KISS (keep it simple) – este de fapt, crezul dupa care orice coder creeaza. Cu cat mai simplu, cu atat mai bine.
 • DRY (Do not repeat yourself), adica orice “bucata” trebuie sa aiba o reprezentare unica, deloc ambigua intr-un sistem. 
 • YAGNI (You Aint Gonna Need It) minimieaza designul upfront si se focuseaza pe implementare, pe felul cum va fi folosit softul. 

Daca coderul din gaming se ocupa cu un segment din joc, arhitectul are jobul de a vedea intreg ansamblul. De a crea entitati si nu doar liste de componente. Altfel spus, componentele sunt date care pot fi adaugate entitatilor. Iar sistemele aduna totul la un loc, tinand cont atat de entitati cat si de componente. Arhitectul de gaming organizeaza totul dar vede suficient de profund in detaliu incat sa observe pattern-uri greoaie, greseli, structuri ineficiente. 

De ce sa lucrezi in industria de jocuri video ca arhitect de sisteme?

Un bun arhitect de jocuri video creeaza intregul design asa incat, daca se fac modificari pe parcurs (si se vor face multe modificari de soft in gaming, pe parcurs!) este ca si cum intregul program a fost creat in anticiparea acestor modificari. Iar asta trebuie sa se intample cu cateva functii si cat mai putine actiuni de performat, fara a crea alte “gauri” in sistem. Altfel spus una dintre calitatile de baza ale unui arhitect in gaming este capacitatea de a schimba, de gestiona bine schimbarile constante, de a sti ca nu exista sisteme perfecte ce nu vor necesita schimbari. Daca nimeni nu “se atinge de cod”, fie ca este perfect si complet, fie ca este precar, atunci designul este irelevant. Masura unui bun design de sisteme de gaming este tocmai cat de bine gestioneaza schimbarile. 

Fapt care ne duce la un alt “task” in fisa de post a arhitectului de gaming. Si asta pentru ca ce presupune jobul de arhitect de jocuri video inseamna si o buna cunoastere a task-urilor celorlalti implicati in design. Trebuie sa intelegi ce face fiecare cod scris. Nu atat toate programele, insa, trebuie sa ai o gandire de asa natura incat sa imbini in minte piesele relevante. Si, desi se trece mult peste aceasta etapa din munca unui arhitect, cea mai extinsa ca timp parte din programare este aduni in minte toate piesele unui soft. Mai ales a unui soft complex precum cel de gaming.

Ce inseamna jobul de arhitect de jocuri video: Recapitulare

 • Trebuie sa intelegi ce face fiecare cod scris de ceilalti coderi
 • Trebuie sa ai capacitatea de a aduna toate componentele jocului in cap, pentru a  vedea in ansamblu
 • Trebuie sa intelegi erorile si problemele si ce coduri sunt “atinse” de acele probleme inainte de a face curatenie si de a gasi solutii
 • Trebuie sa creezi cod si sisteme de cod (chiar si cand sunt modificate des) asa incat cel de vine dupa tine sa inteleaga ce ai scris
 • Trebuie sa intelegi relatiile, conexiunile dintre coduri. Si cum functioneaza independent si impreuna
 • Trebuie sa stii ca performanta crescuta, rapiditatea de incarcare si simplificarea procesului sunt scopul
 • Trebuie sa fii organizat si sa pastrezi “curatenia” de fiecare data cand se fac mii de mici schimbari in sisteme
 • Trebuie sa precizezi viitorul jocului si schimbarile ce ar putea aparea, ca sa creezi soft si sisteme de soft ce “lasa loc” de modificari, cat mai rapid, eficient si ca timp si ca bani
 • Trebuie sa creezi flexibil asa incat performanta jocului sa nu aiba de suferit. Jocul trebuie sa se incarce rapid si sa mearga bine, nu? 

Foto Florian Olivo/ Unsplash