10 lucruri pe care orice antreprenor dotcom trebuie sa le stie

Category: Antreprenoriat
(Nu există încă evaluări)

Afacerile pornite online capteaza tot mai multi adepti. Si, desi este reconfortant sa crezi ca totul va fi simplu, fiind un domeniu de viitor, lucrurile nu stau chiar asa. Ce presupune sa fii antreprenor dotcom? Este suficient sa identifici o nisa profitabila? Ce iti garanteaza succesul sau profitul? Citeste tot ce trebuie sa stii daca esti antreprenor online!

Steve Jobs spunea ca perseverenta ii separa pe antreprenorii ce au succes de aceia care nu reusesc. Sa fie doar rezilienta si ambitia cheia? Sa conteze capacitatea de a-ti asuma riscuri, cu atat mai mult intr-un domeniu multi-channel precum cel digital? Sa fie deschiderea, inovatia, curajul? Iata tot ce trebuie sa stii daca iti desfasori afacerea pe net!

Ce inseamna sa fii antreprenor pe internet?

Antreprenorul online poate fi cel care a infiintat, care a fondat sau care manageriaza un business al carei activitate se desfasoara online. Antreprenorul web se focuseaza pe avantajele internetului pentru cresterea afacerii.

Avantajele unui business online

Este un fapt cunoscut acela ca online poti alege orice nisa iti doresti. Nu esti limitat nicicum iar posibilitatile de a face profit sunt nenumarate. De indata ce ai identificat o nisa si ai un business plan, incepe insa munca efectiv. Si daca inca pendulezi in indecizie, sunt suficient de multe avantaje de a dezvolta un business cu vanzare online:

 • Iti poti crea afacerea din pasiune si chiar ar fi indicat
 • Vei lucra pentru tine si vei alege intervalul dorit
 • Vei creste businessul in functie de cat de mult timp investesti
 • Poti comunica cu clientii tai cu mare libertate, indiferent de zona geografica
 • Ai costuri de business scazute. De la intalnirile de afaceri ce pot fi pe Skype pana la facturi sau externalizare, avand angajati care lucreaza remote

Ce trebuie sa stii daca esti antreprenor online: ponturi ce te ajuta sa reusesti

Toti antreprenorii online ce au avut succes au cazut de acord asupra unui set de valori ce pot ajuta. Ai nevoie sa perseverezi, sa nu te lasi niciodata doborat. Ai nevoie de un model de business, de un plan mai mare si scopuri mai mici, bine stabilite. Ai nevoie de o nisa si ai nevoie sa alegi un business care are potential de a evolua in ziua de azi. O afacere cu potential de a ramane profitabila si atunci cand lumea se schimba. Iar lumea se schimba in fiecare zi in mediul digital.

Aceste detalii pot caracteriza orice business, insa. Dar ce trebuie sa stii daca esti antreprenor online? Trebuie sa stii social media? Trebuie sa fii fluent in SEO? Ai nevoie de calitati de salesman? Desi multi oameni cred ca acestea sunt detaliile care fac diferenta in online, nu este asa. Acestea pot fi externalizate. Si atunci, ce trebuie sa stii?

 • Alege o idee unica! Asta poate insemna o idee buna, un produs unic, un serviciu unic sau o metoda unica de livrare si implementare.
 • Creeaza un pland e business. Care sunt pasii? Cum vinzi produsul tau? Cine iti face site-ul? De unde iti vin banii de startup? Daca vei avea succes rapid ai infrastructura sa satisfaci cererea?
 • Trebuie sa iti stii competitia in mediul digital. Ce fac ei mai bine? Ce faci tu mai putin bine? Ce comunitate au? Care este prezenta lor in online? 
 • Trebuie sa iti intelegi valoarea. Sa nu exagerezi preturile insa sa nu le faci prea mici.
 • Invata sa te marketezi destept, nu scump! Descopera reteaua sociala care te ajuta sa devii popular si mizeaza doar pe ea pentru o buna gestiune a bugetului tau.
 • Pastreaza-ti jobul de zi, la inceput macar. Ai nevoie de fonduri regulate, pana cand incepi sa ai profit.
 • Te poate ajuta sa gasesti un business coach sau un mentor bun. Evenimentele de networking cu alti antreprenori te pot ajuta sa pornesti la drum.
 • Invata sa iti gestionezi finantele. Sa stii ce trebuie sa reinvestesti, ce trebuie sa pastrezi pentru tine. Intelege inca de la inceput ca mult timp vei tot reinvesti bani si mai apoi produce.
 • Fii gata sa muncesti mult! Pozele cu antreprenorii in vacanta, care muncesc o ora pe zi sunt doar instagram si #mincionoase. Fii gata sa gestionezi totul la inceput: de la relatiile cu clientii pana la livrari.
 • Invata sa te adaptezi. Iar si iar! De altfel, pastreaza acest pont ca piatra de hotar. Iata ce trebuie sa stii daca esti antreprenor online:  trebuie sa te analizezi mereu, sa te readaptezi, sa evoluezi. Chiar daca la inceput ai ales o anumita nisa, daca businessul tau evolueaza catre altceva si asta produce bani si recunoastere, accepta asta si lasa-l sa evolueze. Amazon a inceput cu e-books si acum vand orice. Google a intrat pe o piata dominata de Yahoo sau Lycos si acum s-a extins in cautare in orice, de la aplicatii, la navigatie si servicii de comert.
 • Invata sa iti antrenezi mintea pentru un business online. Un business care se schimba des are nevoie de un creier care se simte confortabil sa se schimbe des. te ajuta sa inveti sa te simti bine in situatii de incertitudine. Sa iti poti asuma riscuri. Invata sa conduci, mai ales ca vei gestiona echipe remote. Invata sa rezolvi probleme si sa gasesti solutii. Si, orice ar fi, crede in tine! 

Foto Kaboompics .com/Pexels