Cum iti folosesti creativitatea lucrand in IT?

Category: Domeniul IT
(+2 evaluare, 1 voturi)

Cine a spus ca joburile tech nu sunt creative? Unele dintre ele chiar canalizeaza intreaga ta imaginatie. Descopera cum iti folosesti creativitatea in IT si ce locuri de munca se potrivesc micilor copii mari!

Se spune ca imaginatia si creativitatea sunt capacitatea adultilor de a-si pastra copilul interior. Si prea des, se mai spune ca domeniul IT nu prea are de-a face cu creativitatea. Cat de des asociem creativitatea cu artele? Si cat de des de gandim ca un job tech este antonim imaginatiei? Prea des, caci sunt suficient de multe locuri de munca creative in IT! Iar noi ne-am propus sa schimbam paradigma!

Cum iti folosesti creativitatea in IT

Multa lume crede ca HTML si CSS nu sunt sinonime cu creativitatea. Insa lumea tech este ideala pentru oamenii creativi. Si asa cum a scrie cod presupune atentie la detaliu, a gasi noi solutii la anumite probleme este despre a gandi ”outside the box”. Cum sa fii creativ daca lucrezi in IT? Ai putea incerca aceste joburi, de exemplu!

5 joburi creative in IT

Aceste pozitii nu doar ca sunt creative, insa sunt si foarte bine platite, fiind catalogate drept joburi de viitor. Iata, deci cum sa iti canalizezi latura ta artistica, creativa in domeniul IT:

User Experience Designer

UX designerul se ocupa de experienta pe care o are utilizatorul navigand pe un site sau o aplicatie. Se refera la felul in care se simte userul cand cauta un meniu sau informatii sau pur si simplu cand priveste un logo, de exemplu. UX este destul de subiectiv si lasa multa libertate de a crea. Scopul unui designer UX este sa creeze o atmosfera placuta care incurajeaza userii sa faca anumite actiuni, sa ramana pe pagini, sa se aboneze la newslettere sau sa cumpere un produs.

Creativitatea poate fi exprimata la nivel de identitate vizuala a intregului site, pana la alegerea unei game cromatice care sa inspire. Aici capacitatea de a crea si UI (interfata vizuala folosita de user) imbina si mai multa creativitate.

Web Developer (specializare in animatii)

Developerii de web iau designul static creat de cele mai multe ori ce designerii UX de mai sus si il transforma in site-uri si aplicatii. Desi culorile si grafica sunt alese de cei amintiti mai sus, ca dezvoltator de web poti fi creativ pe parte de programare. Cum sa fii creativ in IT pe parte de devops? Gasind cele mai simple si totusi complexe moduri prin care sa animezi site-urile. 

Digital Marketer/Content Marketer

Poti sa iti canalizezi fortele creative si in arta scrisului. Daca mintea iti este inclinata catre strategie sau catre a vedea ansamblul de proiecte creative, marketingul digital este domeniul tau. Cum iti folosesti creativitatea in IT daca iti plac si cuvintele si lumea digitala? Sa devii online marketer! Pentru ca asta inseamna, in functie de job, sa jonglezi tu toate.

De la social media la trafic crescut sau SEO, pana la campanii platite sau postari care atrag publicul, un marketer digital le face pe toate. In plus, daca esti expert in a scrie, poti oferi si servicii de planificare editoriala, cursuri online, campanii multimedia, realizare de vloguri.

Digital Product Designer

Designerii de produs sunt aproape de echipa de UX. Ei lucreaza in a vinde produsul. Produsul – care poate fi un site, un serviciu – trebuie sa arate bine, sa se simta bine, sa mearga bine si sa fie usor de folosit. Iar designerul de produs le imbina pe toate, luand o viziune sau un brand si transformandu-l intr-o interfata. Creativitatea imbina aici si capacitatea de a intelege mai multe medii.

Mobile Designer

Un alt mod cum iti folosesti creativitatea in IT este sa te axezi pe domeniul mobile. Mintile creative pot straluci cu adevarat in designul de mobil. Si aici nu ne referim doar la capacitatea de a gasi o buna functionare a designului pe orice format de ecran. Ci la a face din smartphone o extensie a vietii. Aici se poate observa cu adevarat creativitatea in programare! Nu doar a crea aplicatii si site-uri responsive, ci a crea noi tehnologii de zi cu zi.

Foto: Ptra/Pixabay