Cum sa creezi un internship asa cum ti-l doresti?

Category: Internships
(Nu există încă evaluări)

Daca nu stii cum sa creezi un internship citeste ghidul nostru complet, in 12 simpli pasi. Apoi, tot ce iti ramane de facut este sa il faci cunoscut si sa atragi stagiarii potriviti.

Poate fi dificil si complicat sa creezi un program de internship. Care ar fi primul pas? Si apoi ce este de facut? Cum stii daca compania ta poate gestiona un program de acest gen? Totul devine simplu daca ai un plan. Si, ca la orice proiect, e necesar sa il delimitezi in teluri mai mici, pentru a creste sansele succesului tau.

Cum te ajuta un program de internship?

Ai multe beneficii in firma ta daca faci un astfel de program. Vei creste productivitatea si vei dezvolta echipa de resurse umane, fapt extrem de important mai ales in organizatii mici si mijlocii. In plus, vei oferi ghidaj unor persoane ce incearca sa isi gaseasca drumul in viata, ceea ce va aduce implinire emotionala. Iata, deci, pas cu pas, cum sa angajezi interni!

Cum sa creezi un internship

Bucura-te de avantajele unei echipe ce eficientizeaza costurile si este extrem de motivata sa lucreze si sa invete!

Documenteaza-te si descopera!

 1. Mai intai invata ce inseamna un internship. Apoi documenteaza-te despre generatia X si generatia Y si ce te-ar ajuta sa stii cand ii angajezi, in ceea ce priveste work-flowul. Internshipul este un program cu mai multi potentiali angajati. Internii pot lucra part time sau full time si in general sunt studenti sau masteranzi, care cauta experienta si vor sa isi dezvolte abilitatile sau sa stie ce job li se potriveste.
 2. Evalueaza-ti compania. Identifica nevoile si resursele unui astfel e program. Ce speri sa castigi dupa un internship? Ce speri sa oferi internilor pentru a avea succes? Ia in calcul aspecte precum:
 • vei plati interni sau ii vei compensa altfel?
 • compania ta poate sustine mai multi interni?
 • dispui de sarcini cu sens din care stagiarii pot invata?
 • ce proiecte poti delega?
 • cat timp poti sustine un stagiu?
 • ai spatiu fizic si echipament sa acomodezi internii?
 1. Inainte de a crea programul de stagiari intelege ramificatiile legale. De la siguranta angajatilor, la politicile de hartuire si pana la plata sau compensatie, de la cum anunti neacceptarea unui intern pana la oferta de beneficii.
 2. Inainte de a trece la cum sa creezi un internship, efectiv, intereseaza-te si de nevoile studentului sau masterandului. Afla daca prin internshipul tau stagiarul poate obtine credite la facultate.

Planifica!

 1. Cum sa angajezi stagiari? Un pas vital este sa fie toata compania de acord. Altfel se vor pierde resurse, energie si timp ca internii sa se simta bine-veniti. Cel mai bine este sa explici beneficiile unui astfel de program.
 2. Iata pasii din care vei invata cum faci propriul internship. Cheia este sa creezi o structura cu beneficii de ambele parti. Ce obiective si scopuri de invatare vor avea internii? Ce responsabilitati zilnice, ce proiecte pe termen scurt si lung vor avea. Cine ii va superviza, cine ii va evalua. Ce asteptari vor fi. Ia in calcul urmatoarele:
 • ce vrei sa obtina internii in timpul programului?
 • ce presupune orientarea? Ce asteptari si politici trebuie explicate? Ofera un manual sau creeaza un site cu aceste informatii!
 • ce vor face internii zilnic si ce proiecte vei asigna?
 • cine va superviza si mentora internshipul?
 • planifica sa ai evaluari, una la mijloc, o alta la final. Discuta contributia stagiarului, ce capacitati are si ce trebuie imbunatatit si ofera dar si primeste feedback. 
 • creeaza un exit interviu, pentru a afla cum a fost experienta pentru intern.
 1. Seteaza un plan de compensatie, asa incat internii sa fie rasplatiti
 2. Delega sarcini! Discuta cu staff-ul tau ce roluri si responsabilitati vor avea pentru implementarea cu succes a programului. E vital sa alegi un supervizor al internshipului, care sa aiba timp de acest proiect.
 3. Selecteaza o data de start pentru stagiari. Asa vei planifica mai usor. Te ajuta sa setezi data cu cel putin 8 luni inainte de a incepe efectiv programul. Daca nu e realist acest interval, oricum cel putin 2 luni iti sunt necesare, insa va fi dificil. Acestea fiind spuse, iata cum sa creezi un internship, cand se trece la actiune!

Actioneaza!

 1. Deschide pozitia si ofera expunere pe site-uri de profil. Explica in aceasta pozitie ce beneficii oferi, care e descrierea jobului, toate criteriile.
 2. Cum creezi un program de internship mai departe? E timpul sa evaluezi candidatii! Identifica abilitatile si capacitatile lor pe care le cauti. Apoi decide ce interni vei intervieva.
 3. Pasul final din ghidul nostru cum sa creezi un internship se refera la angajare. Urmeaza interviu, selectarea stagiarilor si angajarea propriu-zisa. Ai grija ca supervizorul direct al internilor sa fie prezent. Apoi, asigura-te ca stagiarii inteleg programul si incep orientarea.

Foto: Austin Distel/ Unsplash