Cum tii contabilitatea ca freelancer daca ai PFA

Category: Freelancing
(+2 evaluare, 1 voturi)

Esti liber profesionist si ai ca forma juridica PFA-ul? Descopera ce taxe ai de platit si cum tii contabilitatea ca freelancer PFA din articolul de mai jos!

Daca esti freelancer sau liber-profesionist, daca desfasori activitati independent, ai multe avantaje. Poti avea castiguri nelimitate, in functie de cat de mult muncesti. Poti alege intervalul orar cand sa lucrezi. Poti lucra de oriunde. Poti alege clientii si proiectele. Pe de alta parte sunt si dezavantaje precum bugetele care variaza mult de la o luna la alta, faptul ca ai nevoie de auto-disciplina si servicii de calitate si faptul ca ai nevoie sa ai un fond de economii. Dincolo de toate acestea, intervine, desigur si gestionarea contabilitatii.

Cum tii contabilitatea ca freelancer PFA: ce taxe ai de platit

Daca esti in categoria impozitarii pe baza de norme de venit, iar veniturile tale stabilite pentru categoria ta de venituri si pentu judetul tau nu depasesc plafonul de 12 salarii minime pe economie pentru anul in curs, atunci vei plati impozit de 10% aplicat asupra normei anuale de venit ajustate. 

Daca norma ta anuala de venit depaseste plafonul de 12 salarii minime pe economie, atunci vei datora si contributii la Cas (pensie) si Cass (sanatate).

Daca esti in categoria impozitarii in sistem real, vei plati contributiile in functie de venitul efectiv realizat. Diferenta se face intre ce ai facturat si ce cheltuieli deductibile ai avut, legate de activitatea desfasurata. Daca venitul tau nu depaseste plafonul de 12 salarii minime pe economie, datorezi impozit de 10% aplicat asupra venitului net. Daca depasesti plafonul anterior mentionat, vei datora si CAS si CASS. 

Ce trebuie sa stii despre contabilitatea ca PFA

Atat ca SRL cat si ca PFA, ca freelancer vei avea avantaje si dezavantaje. Felul cum tii contabilitatea daca esti PFA este mult mai simplu. In plus, ca PFA, spre deosebire de SRL, ai acces la banii tai de cum au intrat in cont. Ca SRL ai acces lunar, prin salarii sau dividente. O parte mai greu de gestionat ca PFA este sa iti tii contabilitatea singur. 

PFA-ul este o forma juridica simpla, cea mai simpla modalitate prin care poti desfasura activitati de prestari servicii. In ceea ce priveste registrele contabile pentru persoana fizica autorizata esti obligat sa intocmesti registre pentru evidentierea operatiunilor contabile ce au fost efectuate de la momentul infiintarii. Iata  cum tii contabilitatea ca freelancer PFA:

 • Completezi Registurl jurnal de incasari si plati si Registrul Inventar. Nu este necesara inregistrarea lor la Administratia Fiscala.
 • In Registrul-Jurnal de incasari si plati inregistrezi cronologic toate sumele incasate si platite (numerar sau prin conturi bancare). Aici treci di data efecturarii operatiunii, denumirea si numarul documentului justificativ pentru acea operatiune, explicatii privind natura operatiunii, suma incasata/platita dupa cum reiese din acte.
 • In Registrul-inventar inregistrezi activele si datoriile inventariate.
 • Mai pot fi necesare in contabilitatea unui PFA si urmatoarele acte:
 1. Fisa mijlocului fix ce tine evidenta mijloacelor fixe (active detinute de PFA si urilizate pentru producerea de bunuri, pentru prestarea de servicii etc.
 2. Factura pentru care poti folosi program de facturare precum BrioBill.ro
 3. Aviz de insotire a marfii
 4. Lista de inventariere
 5. Chitanta, daca plata se face in numerar
 6. Chitanta pentru operatiuni in valuta
 7. Dispozitia de plata/incasare catre casierie
 8. Statul de salarii

Foto acharaporn Kamornboonyarush /Pexels