De ce se gasesc putini specialisti in Romania?

(Nu există încă evaluări)
de ce sunt putini specialisti in Romania

Specialistii sunt greu de gasit in Romania. Angajatii cu abilitati de comunicare si cu skill-uri potrivite domeniului, in plus cu capacitatea de a lucra in echipa sunt din ce in ce mai putini. Atat de putini, incat un raport KeysFin (conform Business Magazin) arata ca angajatorii prefera sa isi “creasca” singuri salariatii. Totusi, de ce sunt putini specialisti in Romania?

Acelasi raport mentionat mai sus spune ca piata HR creste in Romania, intrucat angajatorii sunt interesati de a recruta specialisti. Si, totusi, daca firmele specializate in recrutare se inmultesc, de ce se gasesc putini specialisti in Romania? De ce specialistii in resurse umane cred ca ne indreptam catre o criza pe piata fortei de munca?

De ce se gasesc putini specialisti in Romania?

In acest moment exista o criza de personal in multe domenii, de la cel tehnic (IT), pana la cel financiar. Tot mai multe companii afirma ca nu gasesc personal calificat si ca sunt prea putini specialisti pe piata fortei de munca.

In acest moment, forta de munca se concentreaza mai mult pe gasirea de specialisti. Se cauta meseriasii in domeniul serviciilor, operatorii de instalatii si masini sau echipamente dar si muncitorii calificati. Totusi, desi se observa cresteri, in acest moment sunt putini specialisti. Unele dintre cele mai importante cauze care au dus la disiparea specialistilor includ:

Migrarea fortei de munca catre Occident

Inca de la intrarea Romaniei in UE s-a observat o migrare a fortei de munca catre tarile bine dezvoltate din Uniune, conform INS (Institutul National de Statistica). Programatori, IT-isiti, medici si personal medical, ingineri si muncitori calificati in constructii au plecat in Europa, ramanand tot mai putini specialisti in tara.

Comparatia pe care romanii au inceput sa o faca intre beneficiile salariale de aici si cele din UE, dupa ce au fost in contact cu Europa, a dus si ea la o migrare a specialistilor, catre un trai mai bun. Decalajul este de pana la 4 ori mai mare in ceea ce priveste incasarile anuale ale salariilor in UE, fata de Romania.

Sistemul educational este in criza

De ce sunt putini specialisti in Romania actuala? Si pentru ca in sistemul de educatie este o criza, care duce la o criza a muncii calificate. Potrivit Eurostat, doar 25,6% dintre romanii ce au varste intre 30 si 34 de ani au studii superioare (ultimul loc din UE), fapt ce ar putea explica un numar scazut al specialistilor.

Castigurile salariale mici

De ce este un numar redus de specialisti in Romania? Pentru ca in acest moment, cresterea economica este una bazata pe consum si nu pe crestere autentica, sustenabila. De fapt, castigurile salariale mici sunt un rezultat al productivitatii mici de munca. Eficienta scazuta la munca genereaza o evitare a firmelor de a investi in salarii mari si in cresterea angajatilor. In absenta unor investitii de acest gen, specialistii vor fi tot mai putini.

Foto: katemangostar / Freepik