Joburi ca developer in domeniul IT

Category: Domeniul IT
(Nu există încă evaluări)

Developerul in domeniul IT creeaza si construieste programe, software si aplicatii. El scrie, inlatura erorile de coding si excuta codul sursa al programelor si aplicatiilor. Daca cauti joburi ca developer, le poti gasi si sub denumiri de software developer, programator computer, software coder sau inginer software. Exista, insa, diferente!

Exista multe locuri de munca in domeniul IT care sa presupuna dezvoltarea aplicatiilor si software. In general developerii cunosc cel putin un limbaj de programare si pot scrie cod pentru programe sau aplicatii. In functie de ramura aleasa, poti gasi joburi ca developer de soft, de aplicatii, de mobil, de web, de cloud etc. 

Ce calitati ai nevoie sa ai daca cauti joburi ca developer

Fie ca iti doresti sa ajungi developer de soft, fie ca de web sau vrei sa creezi infrastructuri in corporatii, poti incepe cu studii in IT sau matematica. Majoritatea developerilor au studii atat in tehnologie si informatica cat si in matematica. Si pentru ca job-ul de developer presupune sa “rezolvi” puzzle-uri, ai nevoie de anumite skill-uri sau capacitati, precum:

  • skill-uri (capacitati) analitice
  • capacitate de comunicare interpersonala
  • cunostinte avansate de coding si tehnologie
  • creativitate
  • raport bun cu ceea ce reprezinta “clientii”
  • atentie la detalii
  • orientarea catre rezolvarea problemelor 

Ce joburi ca developer IT exista?

In acest moment, piata IT este in plina dezvoltare. Asa ca exista o oferta exhaustiva de locuri de munca ca developer. Exista developeri de jocuri de web, de aplicatii mobile, de soft, de cloud. De cele mai multe ori, developerul poseda capacitatea de a “vorbi” in mai multe limbaje de coding sau programare, precum C++, C#, PHP, Java, C, Javascript, VB, Phyton, Smalltalk. Exista insa niste diferente intre developeri si coderi. In sensul in care, cei care scriu programul sunt implementatori iar aceia care il creeaza, il dezvolta sunt developerii. 

Adesea, pornind de pe pozitii de joburi ca developer multi ajung in profesii de arhitecti de soft sau de sisteme, “vacand” cum interactioneaza sistemele de soft pe mai multe nivele. Daca in acest moment te intereseaza ce joburi ca dezvoltator in IT exista pe piata, iata care sunt acestea si ce presupune fiecare.

Sofware Developer 

Un software developer identifica si corecteaza erorile de soft. El creeaza, dezvolta si modifica sisteme de sofware, programe si aplicatii, conform cerintelor sistemelor. Categoria este generala si cuprinde si unele joburi ca developer de mai jos. Acest job presupune cunoasterea unui limbaj sau mai multe de programare. Un software developer gaseste solutii pentru optimizarea functionarii bazelor de date, monitorizeaza eventualele probleme si creeaza aplicatiile care sa solutioneze problemele.

Cloud Developer

Un Cloud developer este specialist in a construi aplicatii si soft pe platformele cloud. El trebuie sa fie expert in cel putin un limbaj de programare, sa fie familiarizat cu conceptele de dezvoltare soft si cu bazele de date, sa aiba cunostinte in retele si sa fie familiarizat cu arhitectura cloud: ce inseamna, cum functioneaza, ce servicii ofera cloud si cum pot fi folosite pentru dezvoltare.

IT Developer

In general postul de IT developer cuprinde mai multe ramuri, de la design, la constructie, testare si implementare a softurilor pana la analizarea pattern-urilor datelor si gasirea solutiilor de imbunatatire a sistemelor informatice. Uneori poate cuprinde si cloud services si dezvoltare de soft.

IT Applications Developer

Si aceasta pozitie cuprinde in general atat aplicatii web, cat si tool-uri pentru clienti, aplicatii business de date, could, dezvoltarea bazelor de date SQL Server, folosirea limbajelor de coding pentru dezvoltare web dar si de soft. 

Android Developer/Mobile Applications Developer (Java/Kotlin)

Developerul in Android sau mobile adauga noi feature-uri sau corecteaza erori, analizeaza noi variante de soft pentru telefon si stie arhitectura Android sau mobile. Conteaza si experienta in limbaje specifice precum Java sau Kotlin si cea in dezvoltarea de apps, experienta in a folosi source control (git) si cunostinte despre trendurile in dezvoltarea acestor ramuri. 

Frontend (Javascript Developer)

Pozitia se refera la tool-uri online si website-uri, deci responsabilitatea este de a tranduce wireframe-urile de UX/UI in coding. Este o pozitie ce mediaza designul grafic si implementarea tehnica. Developerul frontend se asigura ca totul functioneaza optim inainte de a trimite “creatia” catre back-end. Ajuta sa cunosti HTML5 sau CSS3 dar si cunostintele de Photoshop sau principiile SEO.

Placement Technology Developer

Aceasta pozitie vine cu cerinte de constructie a paginilor ed we, a microsite-urilor, a emailurilor, folosing tehnologii precum HTML5, CSS3, JavaScript. 

Java Software Developer

Developerul Java scrie cod, testeaza si creeaza noi solutii de software. Se cere experienta in a intelege pricipiile UX, si a in a folosi HTML5, CSS3, JavaScript, Spring MVC, Angular.js sau React.

PHP Web Developer 

Un web developer este cel mai des un programator care se specializeaza in dezvoltarea website-urilor si aplicatiilor de web. 

Foto Campaign Creators/ Unsplash