Joburi pe cale de disparitie din cauza evolutiei inteligentei artificiale

Category: Future
(Nu există încă evaluări)
joburi pe cale de disparitie

Ce este inteligenta artificiala (IA)?

Sintagma IA,  a ajuns sa fie cunoscuta de majoritatea oamenilor. In teorie poate fi definita astfel: “Capacitatea unui sistem de a interpreta corect datele externe, de a invata din astfel de date si de a folosi ceea ce a invatat pentru a atinge sarcini si obiective specifice printr-o adaptare flexibila”.

Ce ar trebui sa intereseze pe oricine legat de inteligenta artificiala?

IA este folosita des, facand referire la masinariile ce imita functiile cognitive. De exemplu, masinariile sunt invatate sa rezolve unele sarcini pe care oamenii obisnuiau sa le indeplineasca. Aspectul poate fi considerat unul bun daca piata locurilor de munca nu ar avea de suferit.

Ceea ce este important de stiut despre iteligenta artificiala este modul in care poate afecta viata de zi cu zi a fiecaruia. Avand in vedere ca IA este folosita ca substitut uman in anumite domenii, este bine sa stim care vor fi joburile in care prezenta umana este amenintata de inlocuirea sa cu tehnologia.

Joburi pe cale de disparitie cauza evolutiei inteligentei artificiale

1.  Casier

Din cauza faptului ca oamenii au inceput sa isi faca cumparaturile online din ce in ce mai des, jobul casierului este pe cale de disparitie. In afara de asta, au aparut tot felul de masinarii dotate cu inteligenta artificiala, la care oamenii isi pot scana singuri produsele. Astfel nevoia de personal uman va scadea din ce in ce mai mult.

2.  Operatorii de la ghiseele bancare

Sistemele de operare online banking si self banking sunt din ce in ce mai comune. Bucurandu-se de o popularitate tot mai mare in randul oamenilor, operatorii umani de la ghisee vor ajunge sa nu mai fie necesari.

3.  Operatorii postali

Un alt job pe cale de dispartitie datorita masinariilor ce proceaza si sorteaza scrisorile mult mai repede decat o poate face omul.

4.  Muncitorii de pe liniile de asamblare

Locurile de munca din domeniul productiei sunt printre primele care au de suferit datorita evolutiei intaligentei artificiale. Faptul ca robotii pot lucra cu mai multa acuratete si mai multa siguranta, face ca personal uman sa nu mai fie necesar in viitor.

5.  Arbitrii

Progresele ce se fac in scopul eliminarii personalului uman din acest domeniu sunt din ce in ce mai mari. Principalul motiv pentru care ne pregatim pentru introducerea unor masinarii dotate cu IA in acest sector, pare sa fie incapacitatea omului de a supraveghea cu exactitate jocurile.

6.  Agentii si agentiile de voiaj

Datorita site-urilor aparute, a pachetelor de voiaj complete, aflate la un click distanta, fac ca agentiile de voiaj sa nu mai fie o necesitate, eliminand implicit utilitatea umana.

7.  Dispecerii de taxi

Acestia par sa aiba de suferit in urma aparitiei noilor aplicatii (Uber, Lyft).  Desi aplicatiile isi fac simtita prezenta mai mult in strainatate, cu timpul vor guverna si piata din Romania.

De ce este important sa stim care sunt acele joburi pe cale de disparitie din cauza evolutiei IA?

Daca esti la inceput de drum in cariera sau vrei sa iti schimbi locul de munca, este bine sa stii care sunt joburile care nu vor mai fi necesare, fiind cel mai probabil inlocuite de masinarii. Poate parea o pierdere de timp si poate conduce la regresie profesionala (si personala) sa te apuci de o scoala, iar ulterior sa te trezesti ca piata locurilor de munca pe acel domeniu este in scadere sau nu mai exista joburi deloc. Astfel ca e bine sa stii la ce sa te astepti de la viitor in ceea ce priveste piata muncii pentru a reusi sa ramai adaptat si pentru a avea siguranta zilei de maine!